Vilkkukytkimen purku

Le Mansin reissulta takaisin tullessa ajelin kammottavassa kaatosateessa 7,5 tuntia. Pari pävää kotiin palaamisen jälkeen huomasin ettei pyörässä toiminut enää vilkut oikealle. Vasemman puoleinen vilkku toimi moitteetta, samoin kuin vilkun palautus, kahvanlämmittimet jne.

Koska vika tuli rankkasateessa, niin tuumailin jotta ongelmana täytyy olla kosteutta jossain liittimessä tai vilkun kytkimessä. Suihkuttelin kontaktin puhdistus ainetta vilkun katkaisijalle, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta. Kävin ajamassa muutaman sadan kilometrin lenkin jotta ilmavirta kuivaisi kostuneet paikat... ei mitään vaikutusta...

Niinpä juhannuslauantaina koitin etsiskellä netistä tietoa että miten tuo vilkkupaketti puretaan ja että missä on kaikki siihen liittyvät liittimet. Netistä ei löytynyt mitään ohjetta tuohon purkamiseen, mutta johdotus- ja osien sijoittelukaavio tuolta onneksi löytyi (HUOM ! pidä tuota johdotuskaaviota suuntaa antavana, mitään varmuutta ei ole että se pitää täysin paikkaansa).
Tuon kaavion perusteella toivoinkin että ongelma löytyisi kahvasta, koska seuraava liitin (BMS K-modulin liitin) sijaitsee tankin alla, joka olisikin vähän kovempi homma kuivata...

  Sähköiset komponentit oikealla Sähköiset komponentit vasemmalla

Ensimmäisenä kuitenkin tarkastin kaikkien vilkkujen polttimot - kaikki kunnossa.
Seuraavaksi päätin irroittaa oikeanpuoleisen kytkinpakan ja purkaa sen jotta pääsisin vilkkukytkimen kontakteihin käsiksi.

Ensimmäisenä kannattaa irroittaa kahvasuoja yhdessä peilin kanssa, näin myös etujarrukahva lähtee tieltä pois ja tuohon liitinpakkaan pääseen nätimmin käsiksi (etujarrun ja kytkinpakan johdot ovat kiinnitetty tankoon nippusiteellä joka minun piti katkaista).

Sen jälkeen voit irroittaa kytkinpakan takasuojan (2), joka on kiinnitettu kahdella ruuvilla (1).
Kuvan liitin numero 3 on kahvanlämmittimille ja liitin numero 4 on kytkimille.

  Takakuoren irroitus

Kokeilin tässä vaiheessa myös puhdistaa liittimen numero 4 kytkimet kontakti sprayllä ja testata vaikutusta - ei vaikutusta, joten lisää purkamista...

Kytkinpakka irtoaa tangosta irroittamalla kaksi torx-ruuvia (5)

  Vilkkukytkinten irroitus

Kytkinpakan etukannen saa irroittamalla neljä todella pientä torx-ruuvia. (Huom ! yksi ruuveista on tarran alla)

  Ruuvit kannen irroittamiseksi

Tämän jälkeen kansi irtoaa helposti nostamalla. Irroita kansi esim pöydän päällä, koska tappokatkaisijalla on jarru (jousen päässä) kytkinpakan rungossa. Tuo jarruosa on helppo tiputtaa huomaamatta (jouduin sitä hetken etsiskelemään ;o)

Kannen irroituksen jälkeen huomasin heti että mistä kosteus on kytkimelle päässyt (ensin pitää kuitenkin irroittaa ulospäin näkyvät vilkkukatkaisijat)...

  Murtuneet suojakumit

Poistin suojakumit ja ruutailin kontakti spraytä tuonne mutta ei vain tuntunut kytkin toimivan. Kytkimen toiminnan voi testata kätevästi työpöydällä, tarvitset vain yleismittarin (ja esim apico-liittimen).
Vilkun johdin tulee liittimelle nastaan 3, vilkunpalautus liittimelle nastaan 2. Kaikilla liittimillä on yksi yhteinen paljas johdin jota voi käyttää toisena mittapisteenä.
Eli kiinnitä yleismittarin toinen mittapää liittimen kolmanteen nastaan (esim apicolla) ja pidä toista mittapäätä kytkimeltä lähtevällä paljaalla johtimella. Jos yleismittari piippaa kun painat kytkintä -> kytkin toimii. Minun tapauksessa vilkun palautuskytkin toimi, mutta itse oikeanpuoleinen vilkku ei toiminut.

  Johtimet Kytkinpakan liitin

Tämän jälkeen piti alkaa arvuuttelemaan että millä tuon itse kytkimen saisi purettua... Kääntelin ja vääntelin liitintä (varovaisesti, koska tämä paljas johdin saattaa katketa jos kovasti kytkintä kääntelet) kunnes keksein että kytkimen valkoinen kansi lähtee irti paria korvaketta vähän sisäänpäin puristamalla. Hattu pois kytkimen päältä jonka jälkeen sotkuiset kontaktit tulivat näkyville ! Kontakti sprayllä ja paperilla varovasti putsailin kontaktit jonka jälkeen mittaus osoitti että kytkin toimii.
Kytkimen hatun asennuksessa pitää olla tarkkana, jotta hatun sisällä oleva muovi menee kontaktien väliin (normaalisti tuo muovi pitää kontaktit irrallaan ja kytkintä painettaessa kontaktit pääsevät osumaan toisiinsa).

  Irroitusohjeet Kontaktit Kytkimen hattu takaisin paikoillaan

Tämän jälkeen palasin pyörän luokse, kytkin liittimen ja voilá, vilkut toimivat !

Kumisuojukset olivat todella hapertuneet, mutta tähän hätään en keksinyt muutakaan kuin laittaa nuo vanhat suojat takaisin paikalleen (suojaa ainakin enimmiltä roiskeilta)... Pitää alkaa metsästämään jostain uutta kytkinpakettia...

Kasaus suoritetaan päinvastaisessa järjestyksessä ja sen jälkeen vain kovaa ajoa :o)