Matterhorn, heinäkuu 2007

Jostain tuli mieleen että Sveitsissä voisi käydä kurkkaamassa Matterhornia ja Mont Blanc:ia, joten ei muuta kuin reittiä suunnittelemaan. Google Earth:ia tutkiessani törmäsin sattumalta myös Grande Dixence Dam:iin. Tästä padosta oli kirjoitusta Pohjolan kurapyöräilijöiden sivuilla ja koska tuo passasi todella hyvin reitille niin pakkohan se olisi käydä kurkkaamassa.

Suunnitelmana oli lähteä perjantaina töiden jälkeen, ajaa moottoritietä Churiin ja sieltä tielle #19 Zermattiin. Yöpyä Zermatissa, lauantaina sitten padolle ja Mont Blancista ottamaan kuva. Sen jälkeen Ranskasta Italian kautta Sveitsiin yöpymään. Sunnuntaina sitten Nufenen- ja Gottardin passien kautta Churiin ja moottoritietä kotiin.

Kartta alueelta Suunniteltu reitti Tarkempi suunnitelma Sveitsin suunnitelmaa

Perjantaina pääsin starttaamaan puolitoista tuntia myöhässä työkiireiden vuoksi, joten suunniteltu moottoritiepätkä oli todella tarpeen jotta kerkeäisin Zermattiin. Kaiken lisäksi minun piti vielä osallistua yhteen puhelinpalaveriin matkan varrella, joten sekin söi tehokasta ajoaikaa... Onneksi moottoriteillä ei ollut ruuhkia, joten matka Churiin eteni vauhdikkaasti. Noin 8 kilometriä Churin jälkeen käännyin tielle #19. Tämä tie on mukava, pienehkö mutkitteleva tie jota pitkin on ilo ajella! Suosittelen ajamaan tämän aina tuonne Brigiin saakka (sen jälkeen alkaa olemaan liikennettä).

Tielle #19 sijoittuu myö Oberalp-pass (2044m), joka on juuri ennen Andermatt:ia, sekä Furkapass (2431m) jota en ennen ollutkaan ajanut. Molemmat passit ovat mukavia ajettavia joista Oberalp pass:n tienpinta on tasaisempi. Maisemat olivat kuten aina ennenkin todella hienot :o)

 Maisemaa Furkalta Pilvien korkeudella Edelleen furkalla Oikealla Grimselin tie Mutkia vuoren rinteessä

Furkan jälkeen jatkoin tietä #19 aina Visp:iin saakka, josta käännyin kohti Zermattia. Jossain vaiheessa Furkan jälkeen alkoi satamaan sen verran että tienpinta oli märkä, samaan aikaan alkoi myös hämärtämään.

Yllätys minulle oli siinä kuinky järkyttävän liukkaaksi nämä eteläisen Sveitsin tiet menevät kun tienpinta on märkä!!! Toki liukkaudesta varotetaan liikennemerkillä, mutta en olisi siltikään uskonut... Ensimmäinen varoitus tuli siinä kun Brigin jälkeen takarengas alkoi pyöriä tyhjää 4. vaihteella (vauhtia oli noin 80km/h). Tienpinta tuolla kohtaa näytti harmaan sinertävältä. Kokeilin vauhdista tienpintaa kengällä ja se tuntui samalta kuin olisi kokeillut jään pintaa vauhdista!!!

Tuon jälkeen osasinkin varoa paremmin tien liukkautta, mutta siitä huolimatta Vispistä Zermattia kohti ajaessani peräpää lähti luistamaan pari kertaa ja etunenkin tuntui epävakaalta. Huom, vauhtia ei ollut mutkissa kuin noin 40-50km/h, enkä avannut kaasua keskellä mutkaa. Soralla takarenkaan luistattaminen on makiaa, mutta asfaltilla takarenkaan luistaminen (ainakin minulla) aiheuttaa hikinoron selässä...

Sateella aja varovasti näillä teillä!

Zermattia kohti ajaessani kiinnitin huomiota (liukkaudesta huolimatta) kuinka upeat maisemat tämän tien varrella oli. Tien vierustalla oli aika syvä rotko jossa pieni joki kulki pohjalla. Lisäksi tietä reunustaa useampi yli 4000m:n huippu (eihän noita huippuja tietenkään näkynyt, mutta vuoret olivat jyrkät tuossa tienvierustalla).

Kun pääsin Täsch:iin saakka, huomiota ja kysymyksiä herätti ajokielto merkki tiellä joka jatkoi Zermattia kohti. En kehdannut lähteä ajamaan kieltomerkkiä vasten, joten otin hotellin Täsch:stä. Respassa kysäisin että saako tuonne Zermattiin ajaa pyörällä, johon respan tyttö sanoi että "ei, jos jäät kiinni siitä poliiseille niin sakot on isot". Hotellin vieressä oli rautatieasema josta tuonne Zermattiin pääsee junalla.

Aamupalan jälkeen ajoin junalla Zermattiin. Meno-paluu lipun hinta on 15,60 frangia. Matterhorn ei näkynyt rautatieasemalta enkä jaksanut lähteä taapertamaan ajokamppeissa kylää pitkin joten päätin kokeilla vielä hieman näitä yleisiä kulkuneuvoja. Rautatieaseman vierestä lähtee toinen juna joka kulkee väliä Zermatt - Gornegrat. Esitteistä näin että Gornegratilta pääsee ihailemaan jäätikkövirtoja ja sieltä saisi myös kuvan Matterhornista. Meno-paluu lipun hinta oli 72 frangia.

Tällä junaradalla kiskojen välissä on "hammasrivistö", jonka avulla juna pääsee aika jyrkkiäkin nousuja. Matka Gornegratille kestää 42 minuuttia.

Maisemat junasta on upeat!

Ylhäällä onkin aika paljon viileämpää kuin alhaalla laaksossa. Huomiota kiinnitti myös hirmuinen määrä aasialaisia turisteja. Kuten arvata saattaa niin heillä näytti filmiä palavan enemmän kuin keskiverto eurooppalainen saa elämänsä aikana kulutettua :o)

Harmikseni Matterhornin huippu oli pilvessä koko ajan. Jäätikkövirta sen sijaan oli nähtävissä ja todella upea!

 Matterhornin huippu pilvessä Jäätikkövirtaa lisää Maisemaa Gornegratilta Juna tulossa Gornegratilla Kartta Juna

Tämän jälkeen palasin pyörälle ja suuntasin eturenkaan kohti Dix:n patoa. Matkalla oli pakko pysähtyä nappaamaan yksi kuva Visp-Zermatt tien väliltä.

 Maisemaa

Grand Dixencen sivulle