Normandia kesäkuussa

Itseäni on pitkän aikaa kiinnostanut toisen maailmansodan historia ja historialliset paikat. Nyt kun täällä etelä-Saksassa asustelen niin täältä on lyhyt matka katselemaan näitä nähtävyyksiä.

Normandian rannikko on kiinnostanut jo pitemmän aikaa koska tuoltahan alkoi Euroopan "vapauttaminen". Operaatiot olivat melkoisen suuret kun Englannin kanaalin yli liittoutuneet tulivat isolla arsenaalilla. Lisäksi Medal of Honor -pelissä on tullut tahkottua tuota Normandian maihinnousua. Pelastakaa sotamies Ryan elokuvakin on tullut pariin otteeseen katsottua.

Reitti suunnitelma oli aika selvä, kotoa suoraan länteen kunnes Englannin kanaali tulisi vastaan... Mapquestillä suunnittelin reitin kulkemaan nopeinta mahdollista reittiä. Matkaa tuli karkeasti ottaen noin 900km joka kulki kokonaan moottoriteitä pitkin.

Saksan väli sujui nopeasti, eikä Ranskassakaan hidastanut mikään muu kuin tietullit ja ruuhka Pariisissa. Onneksi Pariisissa paikalliset motoristit "avasivat" väylää kaistojen väliin jolloin itsekkin uskalsi ohitella autoja pienen pienistä väleistä. Aina silloin tällöin itseltäni loppui kantti kesken kun katsoi ranskalaisten poikien ja tyttöjen menoa... Uskomattoman pieniin väleihin he pyörillään tunkevat!

Päivä meni ajaessa, iltasella päätin katsella majoitusta Deauville nimisestä kaupungista, LeHavren eteläpuolelta. Kaupungissa oli varmaan menossa jonkin sortin messut, kun tuntui kaikki hotellit olevan täynnä. Soittelin toistakymmentä hotellia läpi ja kaikista tuli sama vastaus "valitettavasti hotelli on täynnä".

Päätin ajaa seuraavaan kylään ja kysellä hotellia sieltä (kello oli noin 19:30 tässä vaiheessa). Ajoin pari sataa metriä kun huomasin yhden pienen hotellin johon en ollut vielä soittanut. Tiedustelun jälkeen huone löytyi vielä kohtuu hintaankin. Niimpä vietin ensimmäisen yön Deauvillessä.

Seuraavien kahden päivän reitit oli suunniteltu seuraamaan rannikkoa. Matkaahan tuolla rannan osuudella ei ole paljoa, mutta nähtävää sitäkin enemmän (siis jos on kiinnostunut sotahistoriasta).

 Sijainti Normandian reitti

Deauvillessä oli suurimmat lokit mitä olen eläissäni nähnyt! Hirmuisen kokoisia elukoita! Kaupunki oli melko unelias, niinkuin matkalainenkin.

 Hirmu iso lokki katolla Deauvillen sumuista rantaa Venhosia

Seuraavana aamuna aloitin rantareitin seuraamisen. Matkan aikana oli jos jonkinmoista plakaattia kertomassa historiasta. Pysähtelin aina silloin tällöin ottamaan kuvia ja ihmettelemään sumuista säätä. Käväisin Amerikkalaisten hautausmaalla sekä yhdessä museossa.

 Ensimmäinen bunkkeri Tietoa saksan linnoittamasta rannasta Junon vierailijoita Kenraali Gaullen vierailu  Hyökkäysvaunut Rannalla on edelleen maihinnousun aluksia  Strategiaa Sotilashautausmaa    Museoon matkalla

Kannattaa ajella silmä tarkkana pienissä kylissä, koska niistä saattaa löytyä mielenkiintoisia kuvia.

 Ennen ja nyt

Omaha beachillä piti pysähtyä hieman pitemmäksi aikaa ja käydä käveleskelemässä rannalla. Museossa huomasin sen että rannoilta löytyy vieläkin sodan aikaista tavaraa (kypäriä, aseita jne).

 Omaha Omahan rantaa

Päätin jättää Point du Hoc:n seuraavaan päivään. Hetkonen jälleen vierähtikin hotellia etsiessä, koska kaikissa pienissä kylissä hotellia ei ole. Hotelli löytyi jonkin golfkentän viereltä. Aamulla starttasin aikaisin, jotta ehtisin Point du Hoc:n jälkeen mahdollisimman pitkälle kotimatkalla.

Point du Hoc:ia ei kannata jättää käymättä jos olet tuolla suunnalla reissussa. Itseeni juurikin tuo alue teki ehkä kaikista suurimman vaikutuksen kielekkeineen, pommikraatereineen ja bunkkereineen...

 Opaste Point du Hoc:lle

Kotimatkalla viimeisen yön päätin olla Luxemburgissa, edellisen kerran olin tuolla käynyt muistaakseni vuonna -98. Seuraava ajopäivä olikin kuuma lämpötilan kohotessa yli 30 asteen.

 Joku torni jossain (ehkä Luxemburgissa) Sama homma Rein