Erzberg rodeo

Erzberg rodeo on yksi viidestä extreme enduro kisasta (The Tough One, Hell´s gate, Red Bull Romaniacs ja The Roof of Africa).

Kyseessä siis useampi päiväinen enduromoottoripyörä kilpailu jossa ajetaan näennäisesti mahdottomista paikoista pyörillä hikeä ja kalustoa säästelemättä (sunnuntain Hare Scramble). Aikaisempina päivinä ajetaan nopeaa pätkää jossa mukana myös jokunen jyrkkä nousu.

Erzberg rodeo ajetaan Eisenerzin kaupungissa keskisessä Itävallassa.

  Sijainti Itävallassa Erzbergin kaivos googlemaps:n satelliittikuvassa

Erzberg rodeo on näistä lähimpänä, joten pakkohan se oli päästä katsomaan.

Kisaa ajettiin neljänä päivänä, torstaista sunnuntaihin. Tänä vuonna mukana oli myös Kimi Räikkönen Citroenilla näytöskilpailussa kisan kolme kertaa voittanutta Puolan Taddy Blazusiakia vastaan.

Reissuun lähdin torstaina aamusella. Matkaa Ulmista tuli noin 550km, josta vettä tuli noin 400km. Saavuin Eisenerzin kaupunkiin lännestä.

Ensimmäisenä silmään osui kaupungin tunnusmerkki, rautamalmikaivos. Tuollainen louhos on pakko nähdä omin silmin, koska mikään valokuva ei anna oikeaa kuvaa tuosta louhitusta vuoresta.

Olin varannut paikan leirintäalueelta jo noin viikkoa aikaisemmin. Saapuessani torstaina noin puolen päivän aikaan leirintäalueella oli vielä todella paljon vapaita paikkoja. Ensimmäisenä teltan pystytys (kun sattui olemaan tauko vesisateesta) jonka jälkeen lähdin katselemaan itse tapahtumapaikalle.

Torstain ja perjantain vietin tuolla kaivoksella ihmettelemässä menoa. Mukana oli ammattilaiskuskeja ja huomattava määrä harrastelijoita jos jonkinmoisilla kulkuneuvoilla (isoista matkaenduroista aina skoottereihin saakka). Mukaan oli saatu myös joulupukki joka ajeli pienellä mopedilla :)

Vasta perjantai iltasella alkoi leirintäalue täyttyä enemmänkin.

Lauantaina tapasin neljä reipasta suomalaista endurokuskia jotka olivat tulleet Ylöjärven suunnalta kisoja katsomaan kolmella KTM 690R:llä ja yhdellä (muistaakseni) KLE:llä. KTM:ssä oli alla nappularenkaat, joten melko sissejä pojat kyllä olleet kun noilla olivat pärryytelleet koko matkan :) Tuumailivat vaan että "enduromiehet ajaa enduroilla".

Kävimme hieman kiertelemässä pyörällä tuolla eri alueilla, sekä kummailemassa porukan harjoittelua. Kukaan ei kysellyt mitään eikä estellyt, kun olimme pyörillä liikenteessä (autoilla ei tuonne olisi päässyt)

Lauantaina käytiin poikien kanssa ajelemassa ympäristössä. Harmittavasti mitään kunnon pätkää ei löytynyt koska itsekkään en tuolla ollut käynyt aikaisemmin. Alkuperäisestä reittiajatuksesta piti nimittäin siirtyä lyhempään reittiin koska takaisin piti olla ajoissa jotta näkisimme Räikkösen ajon sekä FMX esityksen.

Räikkösen ajosta sen verran että tuli melkoisen nopeasti pölypilven edellä ja katosi yhtä nopeasti. Kimi voitti muistaakseni 30 sekunnilla Taddyn, joten Kimi sai osittaisen autonpesun (häviäjän piti pestä kilpakaverin kulkuneuvo).

Illan FMX esitys ei päässyt edes juurikaan vauhtiin kun Belgialaisella esiintyjällä Steven Stuyvenillä jäi hyppy lyhyeksi ja hän osui pyörän kanssa laskeutumisalustan etureunaan ja tipahti siitä alas ilmapatjan taakse. Tilanne näytti tosi pahalta, mutta Erzberg rodeon sivuston mukaan hän mursi tapauksessa ainoastaan leuan ja jalan.

Sunnuntaina oli vuorossa itse päätapahtuma, Red Bull Hare Scramble. Kerkesin muutamaan paikkaan katsomaan kisaa, mutta ehkä mielenkiintoisimmat paikat jäi näkemättä (tästä sitten myöhemmin).

Seuraavassa sekalainen joukko otoksia viikonlopulta:

  Mäen nousua Maisemaa leikkikentälle Harjoittelua Aina ei voi onnistua Vauhdilla kohti maalia Niin lähellä, muttei kuitenkaan onnistanut Maali Vauhdilla perille Gessukin nousee Viime metrit heittämällä  Keskittynyt ilme Kohtuu kokoinen rengas ja ketju Italialainen AT Italialainen Tenere Italialainen AT Saksalainen AT Italialainen Tenere Italialainen TT600R San Marinolainen Tenere Italialainen AT Sveitsiläinen Adventure Italialainen, mallista ei varmuutta Italialainen R80GS Italialainen GS (1000cc HPN) Italialainen HP2 Edelleenkin Italialainen ja HP2 Italialainen R80GS Italialainen Tenere Italialainen Husqvarna 450TE Mutkan arvostelijoita mutkassa Ruotsalaisia kisaturisteja Italian Marcolla Vio POV kypäräkamera jesarilla lippaan teipattuna Italialainen AT Italiasta tulee näitä AT:ta pilvin pimein!!! Saksalainen 450EXC Saksalainen tasapainottaa 300EXC:n keulaa jalalla, tai tuulettaa jalkapohjaa Italialainen riisuttu AT Liikennettä Italian joulupukki :) Sai isot taputukset yleisöltä Oppaita Hieman yllättäen Italialainen ja AT... Vauhtia Niin valkoista, niin valkoista (vielä tässä vaiheessa päällä) Italian Tenere Kypäräkamera kypärässä Saksalainen CBR600, ei niin normi sorakiituri Shikaani Kumpsahdus Hetki ennen kameran kastumista Leikkikenttä Pientä kuvaa mittasuhteista Tapahtuman pääteltta Ei kuitenkaan tulivuori Haastetta ei ainakaan näillä kulkuneuvoilla puutu Roiskeita 1 Roiskeita 2 Roiskeita 3 Roiskeita 4 Mäkeä ylös Kiire Roiskeita 5 Roiskeita 6 Roiskeita 7 Roiskeita 8 Kilpareittiä Varmaan noilla pyörää koristavilla rintaliiveillä on joku tarina... Kilpailua Jylhää maisemaa Kuvasta ei selviä tämän louhoksen mieletön koko (tämä siis vain etupuoli) Alhaalla Red Bull Hare Scramblen lähtöpaikka Ajajaesittelyä Puiden ylitystä  Mallia muille Takarenkaalla seisontaa Parempaa paikkaa haeskelemassa Harjoittelua Ylös Leikkikenttä Oops! Mäen nousua Italialaisia Räikköstä odottamassa Kimi tulee ja kurvaa voittoon Taddy tulee myös vauhdilla Menopeli Adventure mmmmmm... Näytöltä oli hyvä seurata tapahtumia FMX keulija ja toinen Kuva ei kerro vuoren kokoa Räkä vs Taddy Kimi voitti Voittajan on helppo hymyillä FMX lämmittelyä, valitettavasti en saanut näistä kuvia enempää onnettomuuden johdosta Badewanne Ja itse kylpyamme Ylämäki Turisti? Ensimmäinen kilpailija Badewannella Katse ylämäessä Nousee... Lennokkaampaa nousua Kuvasta ei valitettavasti selviä rinteen jyrkkyys  Tyylejä on monenlaisia Kyynärpäät ylhäällä Keskittymistä ja tiukka katse Ilmalento Kuraa lisää kuraa  Ek ojassa. Päiviä jatkunut vesisade ei ainakaan helpottanut tätä ek:ta Ei tää oo totta -katse Ruuhkaa Pojat taas leikkineet kurakossa  Silmät näkyy :) Puhki, mutta peukku vielä nousee Osa pääsi läpi puhtaampana Katsojat lähellä rataa Harmi että kuvasta ei käy selväksi nousun jyrkkyys Vuori Alhaalta ei oikein näe tapahtumia

Ammattilaiskuskit kiertävät radan melko nopeasti (aikaa käytössä muistaakseni neljä tuntia), joten kaikkiin paikkoihin ei ole mahdollisuutta keretä.

Sunnuntai aamuna olin paikalla jo tunteja ennen kisan alkua jotta kerkeäisin katsomaan noita näyttävimpiä paikkoja. Lukuisista kyselyistä huolimatta kukaan henkilökunnasta (oppaita jne) ei osannut sanoa että kuinka eri paikoille pääsisi. Sama homma koski myös bussikuskeja.

Ei luulisi olevan liian kova homma hoitaa tuo opastus hieman paremmaksi...

Busseja kulki alueella useampia, mutta mistään ei selvinnyt minne mikin menee ja kuinka useasti ne kulkevat.

Pieniä asioita, mutta jos nuo asiat olisivat kunnossa niin yleisö pääsisi helposti haluamilleen alueille katsomaan kisoja, nyt jouduin tyytymään siihen paikkaan minne bussi minut tiputti. Olisin halunnut päästä katsomaan myös louhikko ek:n.

Jos tuonne menen vielä lähivuosina, niin kisapäivänä menen paikalle pyörällä ja ajan suoraan pyörällä alueelle jossa noi ek:t ovat.

Suomesta saapuneet poijaat pääsivät pyörällä etenemään ilman kenenkään estelyä, joten tuo taktiikka käyttöön seuraavalla kerralla.