Reissu Mont Blancin ympäri

Olen jo pidemmän aikaa haaveillut euroopan korkeimman huipun, Mont Blanc:in (eng) kiertämisestä.
Mont Blanc sijoittuu Sveitsin, Italian ja Ranskan rajoille (tarkemmin sanottuna Ranskan ja Italian rajalle) ja se on myös euroopan korkein huippu, 4810m (Wikipedia).
Italia ja Ranska ovat kiistelleet siitä kummalle tuo vuoren huippu kuuluu, mutta 1861 kirjoitetun rajasopimuksen mukaan raja kulkee vuoren korkeimman huipun kohdalta.

Mont Blancin alittaa 11,6km pitkä tunneli, joka yhdistää Ranskan ja Italian.

Reissu suunnitelmat ovat siirtyneet muutamia kertoja pilvisen kelin vuoksi. Tuonne asti kun menee niin mukava olisi nähdä huippu tuolta alhaalta laaksosta. Loppujen lopuksi heinäkuun puolivälin tietämillä päätin lähteä kierrokselle kun säätiedotuskin lupaili puolipilvistä keliä.

Reissulle päätin lähteä perjantaina töiden jälkeen (töistä päätin lähteä vähän normaalia aikaisemmin :o) ja pöristellä perjantaina Sionin nurkille Sveitsiin. Mukaan pakkasin myös telttailukamppeet, koska suunnitelmissa oli viettää yötä leirintäalueella. Reitti oli aika suoraviivainen Ulm - Bregenz - Chur - Oberalp-pass, Furkapass ja Sion.

 

Matka taittui ilman ongelmia hyvässä säässä. Furkapassilla pysähdyin räpsiskelemään kuvia hentoisessa lumisateessa. Kyllä, heinäkuussa voi sadella lunta näillä passeilla...

         Grimselpassin tie lähtee kiemurtelemaan oikealle

Furkapassin jälkeen tie laskeutui alas laaksoon, jossa lämpötila oli miellyttävissä lukemissa.
Brig-Gilsin kaupungista alkoi jonkinsorttinen perjantai ruuhka. Liikenne seisoi totaalisen paikallaan, mutta onneksi tuollaiset ruuhkat eivät moottoripyöräilijää hetkauta. Keskiviivan päällä ajellen pääsin ohittamaan ruuhkan nätisti.

Sionin (eng) kaupunkia lähestyessäni hieman ennen kahdeksaa illalla ei vastaan ollut tullut yhtään leirintäaluetta (tai kauempana oli, mutten halunnut jäädä liian kauaksi), joten päätin kurvata itse kaupunkiin ja etsiskellä sieltä hotellin.
Hotelli löytyi helposti gepsin suosiollisella avustuksella ja kun hinnastakin päästiin sopuun, niin päätin jäädä tänne yöksi.

Ajovarusteista kuoriuduttuani päätin suunnata kaupungille maistamaan Sionilaista pizzaa ja paikallista olutta.

  Näkymä hotellin edestä

Aamusella heräilin puoli seitsemäksi aamupalalle, koska halusin päästä liikenteeseen hyvissä ajoin. Reitin lauantaille olin suunnitellut kulkevaksi Mont Blancin ympäri Italiaan, sieltä Ranskaan ja Chamonix:n kautta takaisin Sveitsiin.

 

Alkutaipaleella huomio kiinnittyi joka puolella oleviin mainoksiin että Tour de France (eng) pysähtyy milloin missäkin kylässä tiettyinä päivinä (taitaa olla kovassa huudossa tuo munamankelitouhu täällä ;o)

Suurempia selittelyjä kaipaamatta, tuo kierros pikkuteitä pitkin oli todella hieno! Matkan varrelle mahtui paljon pieniä hauskan näköisiä kyliä ja ylhäällä vuorilla maisemat jaksoivat hengästyttää yhä edelleen...

       Jonkun jampan pysti Sveitsin ja Italian raja Joka paikassa on ristejä       Laiheliini

Chamonix:iä kohti ajaessa huomasin että pilviverho oli sopivasti auki, jotta pääsin sieppaamaan muutaman kuvan itse reissun kohteesta!

  Huippu Mont Blanc Laakso

Chamonix näytti luotaantyöntävältä "pakko näkyä" tyyliseltä paikalta (läpi ajettaessa), joten päätin ohittaa koko kaupungin suoraan (HUOM! Ensivaikutelma voi olla väärä). Kaupungin rajalla kiinnitin huomiota siihen, kuinka teräviä huippuja tuolla vuorilla oikein näkyy! Melkolailla samantyylistä kuin Italian puolella Dolomiiteilla.

 

Sveitsin puolelle päästyäni huomasin että kello oli vasta kaksi iltapäivällä ja koska ajaminen oli maistunut makealle kuin mansikka, niin päätin ajella hieman eteenpäin jotta sunnuntaille ei jäisi niin paljoa ajettavaa.

 

Pienen moottorienpätkän ja surffareiden ihmettelyn jälkeen pääsin  todella mukaville mutkapätkille, joita en ollut ajatellut keskisestä Sveitsistä edes löytyvän. Itseasiassa tiet olivat niin hienoja ja hyväpintaisia, että taisipas siinä huomaamatta päästä muutama kiljaisukin kypärän sisällä :o)...

  Surffarit lätäkössä Keskisessä Sveitsissä Kirkko samalla suunnalla

Loppujen lopuksi siinä kävi kuitenkin silleen, että matkan taittaminen maistui niin hyvälle, että päätin pöristellä kotiin jo lauantaina... Lauantaille matkaa tuli noin 900km, joista noin 600km oli makiaa mutkapätkää...
Reissulle tuli mittaa noin 1300-1400km. Sveitsi yllätti jälleen tarjoamalla loistavaa uutta tietä. Mont Blancin kierros huipentui siihen että huippu näkyi pilvien välistä, joten seuraavaksi pitää keksiä jotain muuta ennen näkemätöntä ja kokematonta :o)