Joulureissun toinen viikko

Keskiviikko 29.12.2010

Ajoaika: 09:15 - 15:15
Ajomatka: 484km
Reitti: Garda - Innsbruck - Reutte - Ulm
Lämpötila: Muutama aste pakkasta
Keli: Aurinkoista, sumua

Reissun viimeinen päivä!

Aamusella lähdin kirpakassa pakkas-säässä ajelemaan kohti Brennerin solaa. Aavistuksen jännitti että missä kunnossa tiet ovat, koska eilen illalla tarkastelin itävallan tielaitoksen tiekameroita jotka näyttivät aika karuilta... Lunta tuli tosi paljon ja kaikki tiet olivat aivan valkoisena lumesta.

Aurinko kuitenkin paistoi pilvettömältä taivaalta ja tienpinta näytti olevan hyvin suolattu, joten mikäs siinä ajellessa.

Brenneristä pääsin yli ilman pienintäkään ongelmaa. Itävallan puolella sama homma jatkui, tiet oli sulana, joten mikäs se tässä ajaessa.

Fernpassilla hörppäsin päivän ensimmäiset kahvit ja aloitin viimeisen rutistuksen kohti kotia.

Saksan puolelle tullessa alkoi sumu ja tihkusade jota jatkui lähes Ulmiin saakka.

Kotosalla huomasin että housut vuotavat aavistuksen polvista, onneksi suojat olivat pitäneet jalat kuivana.

  • Reissulle tuli mittaa kokonaisuudessaan 4526km.
  • Reissuun käytin 11 päivää.
  • Pyörän starttikaan ei aiheuttanut ongelmia sen yhden päivän jälkeen.
  • Joulureissu oli kokonaisuutenaan jälleen mukava. Maltalla olisi riittänyt nähtävää useammaksikin päiväksi.
  • Eilen pääsin onneksi ajamaan vähän pitemmän pätkän niin jaksaa nyt sitten talven odotella uuden ajokauden alkua.
  • Hyvää vuotta 2011 kaikille!

 Talvista maisemaa Itävallassa Fernpassilla

Tiistai 28.12.2010

Ajoaika: 08:00 - 18:15
Ajomatka: 1041km
Reitti: Sapri - Salerno - Napoli - Roma - L´Aquila - Giulianova - Ancona - Rimini - Bologna - Modena - Verona - Garda
Lämpötila: Aamun noin 7 asteesta lähelle nollaa
Keli: Puolipilvistä, aurinkoista, sumua

Aamusella lähdin hyvissä ajoin ajelemaan "Michelin miehenä" (vaatetta oli sen verran monta kerrosta...).

Vesuviuksen huippu näytti saaneen myös lumipeitteen. Rooman kohdalta käännyin kohti itää ja Adrianmerta. Vuorilla oli lunta tien vieressäkin, mutta italian tielaitos oli suolannut tien hyvin. Lämpöasteita ei paljoa tuolla vuorilla ollut.

10km pitkän tunnelin jälkeen laskeuduin Adrianmeren rantaan. Pakkohan se oli käydä kurkkaamassa että miltä se Välimeri tällä puolella Italiaa näyttää tähän aikaan vuodesta. Märältä se näytti täälläkin :) Lämpötila rannan tuntumassa kulkevalla moottoritiellä oli ehkä 10 asteen tienoilla, mutta San Marinon kohdalla lämpötila oli tipahtanut jo niin alas että oli pakko laittaa neopreenimaski ja talvihanskat päälle.

Suunnilleen Forlin kohdalla oli tietyö ja pitkät jonot. Pääsin kuin pääsinkin vielä tälle vuodelle pujottelemaan jonojen välissä :) Mukavasti virkistää tuollainen pitkän ja puuduttavan moottoritieajon välissä.

Bolognan jälkeen aurinko laski ja Modenasta pohjoiseen ajaessa eteen tuli sankka sumu.

Sumu ei ainakaan lämmittänyt vilpoista kuskia vaan pysähdyinkin nauttimaan maukkaan espresson huoltamolle.

Nyt olen Gardalla jälleen, samassa hotellissa ja samassa huoneessa kuin reissun ensimmäisenäkin yönä.

Huomenissa onkin sitten tarkoitus ylittää alpit ja päästä kotiin hyvissä ajoin.

Tältäkään päivältä ei ole kuvia.

Maanantai 27.12.2010

Ajoaika: 05:15 - 16:45
Ajomatka: 566km
Reitti: Sliema - Pozzallo - Catania - Messina - Cosenza - Lagonegro - Sapri
Lämpötila: Aamun noin 10 asteesta lähelle nollaa
Keli: Puolipilvistä, pilvistä, sadekuuro

Aamulla herätys ennen viittä, kohti lauttasatamaa klo 05:15.

Ilman suurempia odotteluja pääsin lauttaan. Hetkonen tuli juteltua Maltalaisen gessuharrastajan kanssa Adventuren tankin asentamisesta. Tämän jälkeen istahdin alas penkille ja seuraava havainto on siitä kun lautta rantautuu Pozzalloon.

Ajattelin aluksi kiertää Messinaan hieman lännempää, mutta reitti vei kuitenkin suoraan kohti Cataniaa ja sieltä Messinaan. Catanian kohdalla ilma kylmeni huomattavasti ja jouduinkin vaihtamaan välikelin hanskat. Cataniaa lähestyttäessä koko Etnan huippu oli tasaisen valkoinen. Kraaterista näytti nousevan vesihöyryä, joten taitaapi olla lämmin paikka se kraateri...

Messinan lauttasatamassa pääsin jonojen ohi pyörällä. Lyhyellä lauttamatkalla mantereelle (20 minsaa), kerkesin vielä ottamaan pikku nokoset :D

Mantereen puolella hyppäsin moottoritielle ja sen jälkeen naru kireällä pohjoista kohti. Jossain Castrovillarin kohdalla oli pakko pysähtyä moottoritien levähdysalueelle ja laittaa tankorukkaset ja takin kauluri paikalleen kun edessä oli todella synkät pilvet ja lämpötila vain oli menossa alaspäin samalla kun tie nousi korkeammalle.

Vettähän sieltä hetken tulikin aika kovasti. Tämän jälkeen ajoin puolisen tuntia tosi sankassa sumussa. Ajaessa aloin ihmettelemään että mitä on tapahtunut joulun aikana kun keli on täälläkin kylmentynyt näin paljon...

Päätin että etsin hotellin ennen pimeän tuloa ja kartalta siinä vauhdissa katselin sopivan pienen kaupungin jonne gepsi näytti myös hotellia. Tällä kertaa valinta osui Sapri-nimiseen kaupunkiin Välimeren rannalla.

Pakko todeta tähän että täälläkin on hemmetin kylmä, lämmintä on ehkä viisi astetta...

Huomenna pitää taas siirtyä muodikkaaseen kerrospukeutumiseen :)

Tältä päivältä ei kuvia olekkaan yhtään kappaletta.

Sunnuntai 26.12.2010

Ajoaika: -
Ajomatka:
Reitti: Valletta
Lämpötila: noin 15C
Keli: Puolipilvistä, pilvistä

Tänään oli turistipäivä.

Aamusellä kävin koittamassa josko startin jumittuneet mutterit olisi auenneet yön aikana, kun illalla laitoin sinne lukkosulaa. Eipä ne mutterit halunneet lähteä auki, enkä niitä väkisellä viitsi täällä vääntää, muuten joutuu etsimään uuden startin jostain...

Päivän vietin tepastellen ympäri Maltan pääkaupunkia, Vallettaa, samalla kuvia räpsien. Aamupäivästä osa liikkeistä oli auki, mutta jostain syystä shoppausvimma ei minua purrut :) Alkaakohan minua haitata jossain vaiheessa kun minulla ei ole "I love Malta" -paitaa... no ei taatusti :D

Harmittaa vieläkin kun Vallettan "pää"kirkossa oli aamupäivällä palvelus menossa niin siellä ei saanut ottaa kuvia. On muuten lievästi koristeltu sisus tuossa mökissä!

Huomenna onkin aamulla aikainen herätys kun pitää lähteä takaisin Sisiliaan jo ennen kukon kiekaisua.

Eli, ei sen kummempia jorinoita, vaan tässä joitain kuvatuksia tältä päivältä:

 Joku pienempi kirkko sisältäpäin Tänne joutuu tuhmat lapset kouluun (verkot ikkunoissa) Satama-alueen portti Tuota kelloa soittelivat aina välistä WWII:n vahtitorneja Vallettassa on myös mäkiä Parvekkeita Päivänokosilla Kattokoriste Kaupungintalosta? (State rooms) State rooms State rooms State rooms State rooms Koristeltu kypärä (Armory) Koristeltu rintasuoja Puolihaarniska Koristeita Koko haarniska Ennen tykkäsivät koristeista Kokoelma Hevosen kypärä Joukkojen kypäriä Ylikoristeltu haarniska Ilmeikkäitä kypäriä Tussareita Perät  Pikku tykki Miekkoja Isoja tykkejä  Miksikäs näitä nyt kutsutaankaan? Vastaranta Joku jutska 50 vuotta rauhaa Sama kello toisesta suunnasta Parvekkeita taas Vallettan bussiaseman suihkulähde Bussi Toiset bussit

Lauantai 25.12.2010

Ajoaika: 09:45 - 17:00
Ajomatka: 109km
Reitti: Sliema - ympäri saarta - Sliema
Lämpötila: noin 15C
Keli: Puolipilvistä, pilvistä, muutama tippa vettä

Tänä aamuna oli aivan loistava aamiainen hotellilla :)

Tälle päivälle ei nyt sen kummempia suunnitelmia ollut. Eilen ostin Maltan turistikartan jossa oli kuvia nähtävyyksistä. Joten päätin lähteä kiertämään saarta myötäpäivään sen kartan perusteella.

Seurailin gepsin ohjeita ja päädyin useampaan kertaan pienille huonopintaisille teille, mutta eipä se haitannut kun ei mulla minnekkään kiire ollut. Koitin sieppailla kuvia sieltä täältä, mm St Thomasin tornista.

Marsaxlokk:ssa pysähdyin ottamaan kuvia värikkäistä veneistä. Kun matkaa oli tarkoitus jatkaa niin pyöräpäs ei halunnut käynnistyäkkään... Ei vaikka varmistin kaikki perinteiset asiat, tappokatkaisija, sivuseisontatuen katkaisija, kytkin- ja jarruvivut, kokeilin käynnistää vaihde vapaalla ja päällä... Mikään ei auttanut. Tässä vaiheessa päätin että menen hörppäämään kahvit viereiseen kahvilaan ja mietin mikä voisi olla vaivana. Soitin siinä myös veljelle ja kaverille Suomeen ja pyysin heitä myös kaivamaan hieman tietoa netistä.

Kahvin jälkeen mietiskelin että onko jokin elektroniikasta pettänyt, starttikytkin rikki, akku sökö vai startti jumissa. Tuumintojen, mietiskelyjen, keskustelujen ja tutkailujen jälkeen vika vaikutti olevan hapettuneet kontaktit startissa ja ehkä aavistuksen jumittunut solenoidi.

Pyörä lähti käyntiin (testasin kolme kertaa) jonka jälkeen pääsin taas jatkamaan matkaa.

Yritin käväistä parilla historiallisella temppelillä (Mnajdra ja Hagar Qim), mutta valitettavasti paikka oli suljettu joulun vuoksi :(

Ensimmäinen kaupunki jossa pysähdyin kävelylle oli Mdinan vanha kaupunki. Enemmänkin tuolla olisi voinut aikaa viettää mikälä edes jokin paikka olisi ollut auki (se huono puoli joulun aikaan matkustamisessa on että kaikki paikat tuppaavat olemaan kiinni, toisaalta, eipä ole kyllä hirvittävää ruuhkaakaan...).

Mgarr-kaupungin kupolikirkko oli hienon näköinen. Se on yksi maailman suurimmista kupolikirkoista (lähde: wikipedia) Mostan kupolikirkon jälkeen. Harmi kun sisällä oli niin hämärää ettei sieltä saanut otettua kuvia.

Mgarr:n jälkeen huomasin kartalla merkinnän Roomalaisista kylpylöistä. Ensimmäinen garminin reitti sinne osoittautui niin pieneksi poluksi (vaikka gepsi näytti tietä) etten viitsinyt lähteä edes katsomaan mitä edestäpäin löytyy.

Kiertotien jälkeen kyltin mukaan löysin roomalaiset kylpylät, mutta eipä niitä juurikaan kivisestä maastosta erottanut... Tämän pienoisen pettymyksen jälkeen suuntasin takaisin hotellille Mostan kautta (kupolikirkko oli kyllä todella upea sisältä (mutta sieltäkään minulla ei ole kuvia).

Päivä meni yllättävän nopeasti. Startin temppuilu toi jännitystä päivään. Mdinan jälkeen keskityin hetkeksi liikaa gepsiin ja huomasin ajavani oikeaa kaistaa pitkin (varmaan automaattisesti meni sille kaistalle risteyksen jälkeen). Garminin kartat ovat hyvä apuvälinen täällä, mutta todella useasti nopein reititys ei yksinkertaisesti toimi (tai toimii jos haluat ajaa todella pieni ja kuoppaisia teitä pitkin)...

Sunnuntaina taidan käydä vain käveleskelemässä tuolla Vallettassa ja napsiskella sieltä vähän kuvia.

 St Thomas tower Veneitä Marsaxlokk:ssa Maisemaa läheltä Blue Grottoa Verdala Palace (Presidentin kesäasunto) Mdinan portti Kujia Museon sisäänkäynti St Paul´s Cathedral Nurkkakoriste Ovikello Vähän vihreää kaupunkien välissä   Garmin väitti tätä nopeimmaksi tieksi Tässä vaiheessa loppui usko ohjeisiin Hautoja  Mgarr:n kirkko Lähempää Mosta:n kirkko