Pääsiäinen 2011

Tänä vuonna pääsiäisreissu suuntautui Unkariin Ranskan kautta "oikaisemalla".

Ari tuli Suomesta moottoripyörällä tiistaina ja itse reissu alkoi keskiviikko aamusella.

Keskiviikko 20.04.
Reitti: Ulm-TT-Schaffhausen-Zürich-Bern-Thun-Zweisimmen-Gstaad-Aigle
Matka: Noin 500km
Aika: 07:45 - 18:00
Sää: Aurinkoista
Lämpötila: +4 ... +23

Aamusella Shellin kautta pikkuteitä pitkin Touratechille. Kylmimmillään lämmintä oli matkanvarrella ollut +4 astetta. Touratechiltä ei jäänyt minulle mitään mukaan, mutta keksin kyllä mitä haen sieltä tämän reissun jälkeen. Ari löysi pienen laukun Spotille.

Touratechiltä matka jatkui Schaffhauseniin katsomaan Reinin putouksia.

Putouksilla tuli Arin kanssa puhetta siitä että Sveitsin rajalla ei tarvitse nykyään enää näyttää passia... Arvatkaahan vain kuka sitten joutui näyttämään passin tullivirkailijalle...

Rajan jälkeen köröttelimme moottoritietä oikeastaan koko matkan aina Thuniin saakka. Täältä loppumatka sujui pienempää tietä mutkista nauttien.

Gstaadissa tuli puheeksi etsiä majapaikka ennen Chamonix:iä, koska tuolla majapaikkojen hinnat ovat aika kalliita. Usemamma kokeilun ja kylän jälkeen päädyimme lopulta Aigleen. Huoneen hinta 55 frangia. Ruokapaikkojen hinnat olivat täällä yllättävän kalliit.

 Ensimmäisen päivän reitti Reinin putoukset Jossain päin Sveitsiä Vuoria näkyvissä

 

Torstai 21.04.
Reitti: Aigle-Chamonix-Aosta-Milan-Salo-Lavarone
Matka: Noin 580km
Aika: 07:45 - 18:00
Sää: Aurinkoista
Lämpötila: +2 ... +24 (Bernardin tunnelissa +27)

Aamusella pääsimme hyvissä ajoin liikkeelle perinteisen "Ranskalaisen" aamupalan jälkeen (syöt jotain ilmavaa eikä maha täyty ollenkaan). Fiilikset pyörän päällä olivat loistavat ja maisemat upeat. Taisipas käväistä mielessä ajatus "tää on parasta mitä voi tehdä".

Chamonixin jälkeen ajoimme moottoritietä eteenpäin jotta näkisimme Mont Blancin paremmin.

Mont Blancin tunneliin oli paljon autoja jonossa (kyltissä luki, 45 minuttia tunneliin). Ohitettiin koko jono keskiviivaa pitkin ja päästiin nopeasti tunneliin. Tunnelin maksu oli noin 23€, kallis, mutta ehkä tuon nyt kerran maksaa. Ohjeiden mukaan välimatkaa tunnelissa täytyi pitää edessäajavaan noin 150m.

Tunnelin jälkeen Italian puolella oli todella paljon moottoritietunneleita. Milanoa kohti liikenne ruuhkautui ja jouduimmekin pujottelemaan ruuhkassa useampaan kertaan.

Gardalla näkyi lumihuippuiset vuoret, harmittavasti ilma oli aika sumuisa.

Pizza nautittiin Gardan rannalla maailman menoa ihmetellen. Täältä jatkoimme mahtavia mutkapätkiä pitkin majapaikkaan Lavaroneen. Lavaronnea edeltävissä kyläisä ei ollut hotelleja/motelleja auki.

Majapaikka oli todella kohtuuhintainen ja siihen sisältyi illallinen ja aamupalakin. Voi kun olisi tiennyt pitsaa tilatessa että illallisella olisi ruokittu kokonainen pataljoona nälkäisiä motoristeja... sen verran suuri tuo illallinen oli.

 Toisen päivän reitti Ari ja vuoret Aamulla matkalla Chamonixiin Vuoria Chamonix:ssa Mont Blanc taustalla Chamonix:n laaksoa itään päin Italian puolella Mont Blancin tunnelista Gessu Gardalla leijasurffaajia ja lumihuippuiset vuoret Majapaikka Dolomiiteilla Lavaronessa

 

Perjantai 22.04.
Reitti: Lavarone-Soca (Slovenia)
Matka: Noin 400-450km
Aika: 08:00 - 17:30
Sää: Aurinkoista
Lämpötila: +1.5 ... +23

Aamusella startattiin liikenteeseen raikkaan viileässä kelissä, aika nopeasti ilma kuitenkin alkoi lämpenemään.

Tiet olivat kohtuu hyväkuntoisia ja mutkaisia, välistä ajettiin vähän alempana ja suorempia teitä, välistä moottoritietä. Suurinosa tämän päivä teistä oli kuitenkin mutkapätkää.

Päivän kruunasi Sloveniaan menevä tie. Maisemat olivat todella hienoja. Hyvä ja mutkainen tie myös Slovenian puolella. Suosittelen lämpimästi tätä Italia - Slovenia aluetta. Tuolla alueella ei ole aikaisemmin tullut käytyäkään ja nyt sinne jo haluaa takaisin :)

Yöpyminen Sloveniassa Socassa. Majoitus oli halpa. Kommenttina tähän että tuolla tuntuu pärjäävän paremmin saksan kielellä kuin englannilla (esim meidän majapaikassa puhuttiin ainoastaan saksaa).

 Ensimmäinen osuus päivän reitistä Toinen osuus päivän reitistä Ari sillalla Sorapätkän jälkeen vaatteiden kevennyspaikalla Mökki ja vuoret taustalla Teräviä huippuja Dolomiiteilla Mutkaista kiveä Vesiputous lähellä Sloveniaa Slovenian rajan läheisyydessä on hienoa maisemaa Hiusneula tunnelissa

 

Lauantai 23.04.
Reitti: Soca (Slovenia)-Villach-Balaton-Budapest-Salgotarjan
Matka: Noin 700km
Aika: 08:00 - 19:00
Sää: Aurinkoista
Lämpötila: +4 ... +26

Tuhdin aamupalan jälkeen nauttimaan hienoista mutkateistä ja maisemista. Itävallan puolella tankkaus ja sen jälkeen moottoritietä pitkin Unkarin puolelle.

Moottoritien jälkeen vaatteiden vähennystä koska lämpötila alkoi hätyytellä hellerajaa (kaksi kerrastoa päällekkäin alkoi olla vähän turhan lämmin :).

Unkarissa pistäydyimme Aika-nimisessä (eng) paikassa katsomassa että näkyykö alkuvuoden jätevuodosta jälkeäkään - ei näkynyt vaan elämä näytti rullaavaan normaaliin tasaiseen tahtiin tuolla alueella (ehkä emme löytäneet pahimmin kärsineelle alueelle). Balatonilla pysähdyimme jätskillä ja kahvilla ja sen jälkeen jatkoimme moottoritietä Salgotarjaniin.

 Aamupala Sloveniassa Itävallan osuus Unkarin osuus Ari vauhdissa Slovenian kukkuloita Poseerausta edelleen Sloveniassa

 

Sunnuntai 24.04.
Reitti: Salgotarjan-Eger
Matka: Noin 100km
Sää: Aurinkoista

Tämä päivä meni ihmetellessä. Pikainen kurvaus Egeriin päivälliselle.

 

Maanantai 25.04.
Reitti: Salgotarjan-Lucenec-Zvolen-Nitra-Bratislava-Wien-Passau-Deggendorf-München-Ulm
Matka: Noin 1000km
Aika: 06:30 - 15:30
Sää: Aurinkoista

Salgotarjanista starttasin aamusella hyvissä ajoin. Sunnuntaina päätin että kyllä tälle reissulle vielä yksi maa pitää saada, joten suunta oli pohjoiseen, Slovakiaan.

Slovakiassa tuli vähän eksyiltyä kun Zumon näyttö temppuili. Pari sadekuuroa kasteli tien todella liukkaaksi! Jos ajelet eteläisessä Slovakiassa märillä teillä niin ole varovainen, tie saattaa olla märkänä todella liukas (melkein kuin jäällä ajaisi).

Slovakian jälkeen olikin moottorietä koko matka kotiin. Todella vähän liikennettä (luulin että pääsiäisen paluuliikennettä olisi ollut paljon).

 Maanantain reitti

 

Yhteenveto:

Koko reissulle tuli mittaa noin 3300km ja 7 maata (8 jos Saksakin lasketaan). Arilla tuli aika monta maata ja kilometriä enemmän.

Zumon kosketusnäyttö hajosi reissun aikana ja tästä syystä Slovakiassa meinasin välistä olla vähän hukassa, mutta hyvin tuolta kotiin kuitenkin löytyi tie.

Slovenia jäi vähän kutkuttamaan, maisemat olivat todella hienot, tie yllättävän hyvässä kunnossa, hintataso halvempi kuin "länsieuroopassa". Tuonne pitää päästä uudelleen!