Eka viikko

Maanantai - tiistai:

Reitti: Ulm - Bykle
Sää: Puolipilvistä - kaatosadetta
Matka: 1599km

Suunnitelmana oli aloittaa reissu maanantaina noin klo 1700, mutta pakatessa huomasin että joudun aloittamaan reissun noin klo 1500 ja ajamaan ensimmäiseksi Touratechille. Tämä mutka toi hieman lisää matkaa lauttasatamaan. Kokonaismatka olisi näin ollen noin 1400km.

Touratechiltä pääsin liikkeelle 1830. Tuo oli hyvä aika aloittaa matka, koska työruuhkat olivat jo loppuneet. Matka menikin yllättävän helposti. Eniten odotin aamuyöntuntia 0200-0300, joka on yleensä minulle se kaikista väsyttävin hetki yöajossa. Nyt väsy tulikin vasta tuntia myöhemmin. Tuosta selvisin ongelmitta vähän tiheämmillä pysähdysväleillä.

Toinen väsy iski sitten Tanskan tylsillä teillä, mutta aikaa oli reilusti, joten otin muutaman vähän pitemmän paussin.

Lauttasatamassa olin 0730 ja lipputiskillä kuulin että tiski Norjaan aukeaa vasta 0830, joten kerkesin ottaa tunnin nokoset terminaalin pihalla.

Lauttassa jatkoin sitten parin tunnin verran yöunia. Kunnon unesta en kuitenkaan päässyt nauttimaan kun laivalla juoksenteli kirkuvia ja karjuvia lapsia sinne tänne.

Kristiansandista koitin löytää pankin jossa olisi rahaa saanut vaihdettua paikalliseen valuuttaan. Kävin parissa pankissa joissa homma ei onnistunut... Rahaa sain sitten automaatista.

Kristiansandista lähdin ajamaan kohti pohjoista. En päässyt montaa kilometriä kun taivas alkoi kaataa vettä niskaan oikein kunnolla. Kuvia ei tullut räpsittyä kun en viitsinyt kaivaa kameraa esille kaatosateessa. Lyhyesti sanottuna maisemista: nättiä, muttei mitään upeaa vielä...

Telttailun päätin unohtaa suosiolla, joten löysin itselleni mökin vähän Byklestä pohjoiseen.

Huomenna pitäisi kuulemma vielä sataa, mutta torstaista eteenpäin on kuulemma selkeää.

 Jonku nätti pikku mökki Eka majapaikka Reitti

Keskiviikko:

Reitti: Bykle - Gaupne
Sää: Tihkusadetta - kaatosadetta - sadekuuroja - pilvistä
Matka: 464km (2063km)

En muistanutkaan kuinka häiritsevä ääni hyttysestä lähtee... Pari hynystä yritti kiusata nukkumaan mennessä, itikat kuitenkin luovuttivat henkensä minun yörauhan vuoksi :)

Eilisen ajo varmaan väsytti jonkin verran kun eka kerran heräsin vasta kasin aikaan aamulla. Tuntui kyllä mukavan levänneeltä olo! Aamutoimien ja -palan jälkeen liikenteeseen tihkusateeseen. Suunnitelmana oli päästä mahdollisimman lähelle Geirangeria, jotta torstaina pääsisin ajamaan Geirangerin kautta Trollstigenille.

Siinä sateessa ajellessa tuli mieleen että Norjassa on mukavan tasalaatuista asfaltti. Tasainen pito joka paikassa, toisin kuin esim Sveitsissä.

Leiristä eteenpäin maisema oli ihan nättiä, pikku järviä ja lampia, helpoin ehkä kuvata hieman lapin erämaamaiseman näköiseksi, valitettavasti tästäkään maisemasta ei ole kuvia kun vettä tiputteli sen verran paljon.

Tähän päivään mahtui jokunen vuono, mukavia pikkuteitä ja loistava hotdog (pahimman sateen ohimenoa odotellessa). Jotenkin nuo tähän asti nähdyt vuonot eivät vain sytytä ollenkaan, ennemmin omaan silmään sopii lukuisat vesiputoukset. Ehkä tähän ajatukseen vaikuttaa myös sateinen keli.

Sateesta on se hyvä puoli että kosket ja vesiputoukset ovat aika näyttävän näköisiä.

Tänään näin ensimmäistä kertaa ilmielävänä norjalaisen poliisin. Oli perhana tutkaamassa tien vieressä, mutta eipä tuosta haittaa ollut kun en ajanut ylinopeutta.

Päivään mahtui myös pari lauttamatkaa vuonojen yli. Hinta oli jotain 5€:n luokkaa.

Tänään oli suunnitelmissa leiriytyä, mutta leiriskälle päästyäni tuli siihen tulokseen että parempi nukkua mökissä tai muuten voipi olla hukkumisvaara... Ei enää maa näytä imevän sitä kaikkea vettä mitä tuo taivas niskaan tiputtaa.

Huomen aamusella on parisataa kilometriä jäljellä ennen Geirangeria, toivottavasti keli vain on suotuisa jotta saisi vähän kuviakin räpsittyä.

 Pilvistä Pikku putous Heijastuksia Matkalla jossain Nätti laakso Putous toisella puolella vuonoa Reitti

Torstai:

Reitti: Gaupne - Rokstong
Sää: Aurinkoista - pilvistä - sumuista - tihkua - pilvistä
Matka: 465km ( 2528km)

Aamulla pääsin liikenteeseen kohtuu aikaan. Tie leiriskältä kohosi pikkuhiljaa yli 1400m:n. Tällä kertaa sain näpsiskeltyä kuviakin :) Ylhäällä oli näkyvissä jäätikkö. Leirintäaluekkin näytti olevan aika makean näköisellä paikalla.

Tie Geirangerille oli nättiä, mutkaista pikkutietä. Geirangerin vuono oli ihan ok, mutta en tiedä missä se hypetys tuohon vuonoon oikein on... Alhaalla vuonossa oli kolme isoa risteilylaivaa. Geirangerilla oli aivan kammottava ryysis, ihmisiä ja autoja mustanaan. Sieppasin vain pakolliset valokuvat ja lähdin suuntaamaan kohti Trollstigeniä.

Trollstigeniä lähestyttäessä tie nousi ylös pilveen, eikä tuolta päältä sitten nähnyt yhtään mitään... Onneksi alas mennessä oli ihan näyttävän näköinen putous josta sain napsittua kuvia. Trollstigenin tietä on kehuttu, mutta ei tuo nyt ihmeellinen ole, muutama hiusneula ja hirvittävästi liikennettä (busseja ja matkailuautoja).

Matka jatkui parin lauttamatkan kautta Atlantin rantatielle. Tämä paikka mulla on ollut tähtäimessä, koska tämän tien varressa on (kuvien mukaan) hieno silta josta halusin ottaa valokuvan. Rantatie on melkoisen lyhyt, mutta sain kuin sainkin napsaistua sillasta useamman kuvan! Silta oli mielestäni hieno ja kannatti ajaa tänne. Kyseessä ei ole mikään Golden Gateen verrattava silta, mutta silti näkemisen arvoinen.

Sillalta jatkoin matkaa Kristiansundin ohitse leiriskälle. Tällä kertaa nukun teltassa ja toivon vain ettei aamusella sataisi vettä jottei tarvitsisi pakata märkää telttaa.

Kyllä tuo Geiranger ja Trollstigen kannattaa käydä katsomassa, ehkä vertaan liikaa näitä Norjan maisemia alppeihin ja siitä syystä maisemat nyt eivät niin hirmuisen ihmeellisille näytä, odotin ehkä jotain enemmän järisyttävää? Noh, katsotaan mitä eteen vielä tulee.

   Jäätikköä Tuonne matka jatkui  Joku paalu jossain Lounaspaikka Paussilla Risteilijät parkissa Geiranger Trollstigenin putous Trollstigenin mutkia   Atlantin rantatietä Kurvisilta Reitti

Perjantai:

Reitti: Rokstong - Sandvik
Sää: Pilvistä - tihkua - pilvistä
Matka: 553km (3081km)

Aamu alkoi pilvipoutaisena, hienoa! Aamupalan jälkeen liikenteeseen ja heti alkuun edessä olisi lauttamatka. Lautalle ajettuani tuli testattua myös että jaksanko nostaa pyörän pystyyn matkavarusteissa, kyllä jaksan! En mitenkään tarkoituksella tuota testiä tehnyt, mutta jostain syystä ryssein sivuseisontatuen kanssa ja pyörä kupsahti kumoon lautalla. Noh, mitään vaurioita ei tuollaisesta kumpsahduksesta tule.

Lauttamatkan jälkeen oli ihan ajettavaa pientä ja mutkaista tietä Orkangeriin saakka, tämän jälkeen alkoikin varsinainen siirtymätaival E6-tietä pitkin Trondheimin ohi edelleen pohjoiseen.

Noin 100km Trondheimin pohjoispuolella koitin jälleen käydä vaihtamassa rahaa kahdessa eri pankissa, molemmissa todettiin ettei onnistu. Kehottivat käymään postissa vaihtamassa rahaa. Noh, postissa tuli myös ilmoitus ettei heillä ole valuutanvaihtopalvelua. On tämä kumma paikka kun pankeissa ei voi vaihtaa valuuttaa!

Mukavampi tie alkoi vasta sen jälkeen kun ohitin kyltin "tervetuloa pohjois-Norjaan". Troforssissa pysähdyin hampurilaiselle ja samalla huomasin kun uutisissa puhuttiin Oslossa tapahtuneesta pommi-iskusta ja läheisellä saarella tapahtuneesta ammuskelusta.

Ajattelin ajella jonnekkin Mo I Ranan kohdalle, mutta Sandvikin kohdalla vastaan tuli nätissä tunturimaisemassa leirintäalue, joten päätin pysähtyä tänne.

Joudun varmaan aloittamaan mutkittelun, koska muuten alkaa matka loppua kesken. Tapaan muutaman kaverin jossain pohjois-Norjassa maanantai iltana.

 Maisemaa leiripaikalta Reitti

Lauantai:

Reitti: Sandvik - Fredvang
Sää: Tihkua - pilvistä
Matka: 340km (3421km)

Eilen jutun kirjoittamisen aikaan oli alkanut sataa. Sadetta sitten jatkuikin Bodon lauttasamaan saakka. Matkaan ei mitään kummempia mahtunut lukuunottamatta että päivällä ylitin napapiirin, jossa kävin hörppäämässä pari kuppia kuumaa.

Bodossa odottelin lauttaa kolmisen tuntia jotta pääsisin Lofooteille. Lauttamatka kesti kaikkineen noin 4 tuntia, jolloin myös sää selkeni. Lofooteille saavuin Moskenesin satamaan, josta jatkoin matkaa Fredvangiin. Päätin pysähtyä Lofooteilla heti ensimmäiselle leirintäalueelle, koska kello oli satamaan saavuttaessa jo ilta yhdeksän. Alunperin oli tarkoitus majoittua mökissä jotta saisin teltan kuivaksi, mutta koska sää oli seljennyt, niin päätin laittaa teltan pystyyn. Maisemat Lofooteilla on pikaisen ajon perusteella hienointa ajamaltani reitiltä.

Leiripaikka on unelma. Atlantin rannalla kuuntelen lokkien kirkumista ja meren kohinaa. Täällä on hirmuinen tuuli, mutta eipähän ole ainakaan itikoita :)

Ilta-aurinko värjäsi taivaan todella hienosti punaiseksi, toivottavasti edes osa kuvista onnistuisi. Tämä paikka on ehdottomasti helmi tällä reissulla.

(Leirintäalueelta löytyy kaikki peruspalvelut kuten keittiö ja suihku. Jos odotat viiden tähden leirintäaluetta niin silloin kannattaa mennä jonnekkin muualle).

 Napapiirin kahvio/myymälä Napapiiri Joku systeemi napapiirillä Lofootit Kylä solassa Kukkasia Leiri Auringonlasku Ilta-aurinko värjäsi kukkulat punaisiksi Yötaivas Reitti

Sunnuntai:

Reitti: Fredvang - Fredvang
Sää: Aurinkoista - puolipilvistä
Matka: 198km (3614km)

Aamulla heräsin ensimmäistä kertaa reissulla siihen kun aurinko lämmitti telttaa!

Aamupalan jälkeen aloin pikkuhiljaa pakkailemaan tavaroita, kun kaveri soitti että hänellä on kuumetta ja että hänen pitäisi siirtää lähtöä pohjoiseen näillä näkymin yhdellä päivällä. Hienoa! Eihän kaverin sairastumisesta saisi iloita, mutta tällä kertaa ei voinut mitään, päätin jäädä tälle hienolle leirintäpaikalle vielä yhdeksi yöksi (Koordinaatit: N68° 05.939´ E013° 09.869´).

Päivä oli aika leppoisa, kiertelin vähän lähialueita, kävin kaupassa ja pesin pyykkiä.

Huomenissa matka jatkuu eteenpäin.

 Maisemaa teltasta Lokkeja Kalanpäitä Paatti Nusfjord Venhosia Kukkuloita Malli Pariskunta Munija Uimakoulu Kukkasia Vartijat Reitti

Toka viikko

Neljäs viikko

Yhteenveto